İçeriğe geç

Gundi Farsça Ne Demek

Kürt dilinde gündi ne demek?

Türkçede “çiftçi” anlamına gelen Kürtçe bir kelime olan “gundî” terimi son yıllarda giderek daha fazla popülerlik kazanmaktadır.

Gündi hangi dilde?

Gandhi, Hindistan’da ve dünyada Tagore’un Mahatma (Sanskritçe: महात्मा) yani büyük ruh ve Bapu (Gujarati: બાપુ) yani baba isimleriyle tanınır.

Gün Farsça mı?

Gün kelimesinin kökeni Türkçe’dir.

Pasm Farsça ne demek?

Bu sadece bir söylenti olsa da, Paşmina kelimesinin kökenine baktığımızda, Farsçada yün anlamına gelen “paşm” kelimesinden türediğini görürüz.

Gondi ne demek?

Toxoplasma veya Gondii tek hücreli bir mikroorganizmadır. En sık kedilerde bulunur ve bazı çiftlik hayvanlarını da etkileyebilir. Toxoplasma hayvanlarda çoğalsa da insanları da enfekte edebilen bir hastalık türüdür.

Zırto ne demek?

YALAN anlamına gelen ZIRT kelimesinin yanı sıra, bazen birine hitap ederken ZIRTO kelimesi de kullanılır. ZIRTO kelimesi ayrıca YALANCI ve övünen anlamında kullanılan bir kelimedir. Bu kelime aynı zamanda KABA anlamına gelir.

Günaydın kökeni Türkçe mi?

1910’lu yıllarda ortaya çıkan ilk Yeni Türkçe sözcüklerden biridir.

Lazca ula ne demek?

[Laz Tanrıçası’nın çocuğu. İlo kelimesi olu, oğul, ula anlamına gelir.]

Gün hangi köken?

Menşei. Eski Türkçe kün‎ (kün).

Farsçada gün ne demek?

Farsçada günler ve aylar şu şekildedir: Günler (روزها – Ruzhā): یک‌شنبه – Yek-shanbe (Pazartesi) دوشنبه – Doshanbe (Salı)24 Ocak 2024

Eski Türkçede gün ne demek?

Etiket – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe él kün “ülkeler, dünya” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe él “devlet, ülke” kelimesinden türemiştir.

Mor Türkçe mi?

Kelimenin kökeninin Farsçada “demir pası” ve Türkçede “mor” anlamına gelen “mur” olduğu düşünülüyor. Büyük olasılıkla boyanın elde edildiği deniz canlısının adı olan murex’ten geliyor.

Pişmaniye Farsça ne demek?

Adı ve tarihi. Tatlının kökeni İran coğrafyasına dayanmaktadır. “Yün benzeri” anlamına gelen peşmek (پشمک) kelimesinin zamanla Türkçe’de “pişmaniye” olarak telaffuz edilmesi muhtemeldir, çünkü görünümü koyun yününü andırmaktadır.

Pişmaniye Farsça pasm ne anlama gelir?

Pitmaniye dilimize “yün” anlamına gelen Farsça pashm kelimesinden girmiştir. Aynı kökten gelen paşmina ise yünlü şey anlamına gelir. Pismaniye’nin şekline baktığınızda, neden bu ismin verildiği açıkça anlaşılıyor.

Fasça paşm ne demek?

Pashm kelimesi Farsça kökenlidir ve “ince teller” veya “ipler” anlamına gelir. Bu kelime Pugnaniye tatlısının karakteristik yapısını açıklamak için kullanılmış olabilir. Türk mutfağında bu tatlı, genellikle ham maddelerin dikkatlice çekilmesi ve gerilmesiyle elde edilen ince şeker iplikleriyle bilinir.

Tırrek ne demek?

tirrek – Nişanyan Sözlük. Kürtçe (Kurmanji) Tirek “1. osuruk, 2. (argo) kabadayı, övünen”. Bu kelime Kürtçe (Kurmanji) “osuruk” kelimesinden türemiştir.

Gofik ne demek?

Sohbet. Elazığ’da halk arasında kullanılan bazı sözcüklerin anlamları; Kofik, Pirpirim, Guşana, Dingılafistik.. Kofik; Boş, aşağı ve gereksiz bir kimseyi anlatmak için de kullanılır.

Kürt nasılsın ne demek?

Kürtçede “Nasılsın” ifadesi “Çawa yi” olarak yazılır ve telaffuz edilir. “Nasılsın, iyi misin?” diye sorarsanız, “Çawa yi, basi” olarak bu ifadeyi kullanabilirsiniz.

Kürtlerin ana dili nedir?

Kürt dilleri arasında Kurmanji (Kuzey Kürtçesi), Sorani (Orta Kürtçe) ve Kelhuri (Güney Kürtçesi) bulunur, ancak Türkiye’de Kürtçe çoğunlukla ülkede bu dil grubunun en yaygın konuşulan kolu olan Kurmanci anlamına geldiği anlaşılmaktadır. Lehçe de birçok dilbilimci tarafından bir Kürt dili olarak kabul edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir