Burdur hangi ilden ayrıldı?
1923 yılında Konya Vilayeti beş şehre bölündü: Niğde, Konya, Burdur, Antalya, Isparta ve Karaman (daha sonra).
Burdur Isparta’dan ne zaman ayrıldı?
1920 yılında bağımsız sancak olan Burdur, 1923 yılında Cumhuriyet’in ilanından sonra il olmuştur.
Burdur’un eski adı nedir?
Bizans döneminde bölgeye Polydorion adı verilmiştir. Burdur isminin nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler vardır. Burdur Gölü çevresinin güzelliğine şaşıran Türkmen aşiretlerinden Kınalı aşiretinin mensupları, “Cennet burada” demişler ve bu söz zamanla kısaltılarak halk arasında Burdur olarak yerleşmiştir.
Burdur hangi boylamda?
Burdur ili, Akdeniz Bölgesi’nin iç kesiminde ve Akdeniz Bölgesi ile Ege ve İç Anadolu Bölgesi arasındaki geçiş alanında, Göller Bölgesi olarak adlandırılan bölgede, 29°-24′ ve 30°-53′ doğu boylamları ile 36°-53′ ve 37º-50′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır.
Bucak eskiden nereye bağlıydı?
Bucak, 1909 yılına kadar Teke (Antalya) Sancağı’na bağlı bir belediye iken, bu tarihten sonra Burdur’a bağlı bir belediye olmuştur. Bucak belediyesinin Antalya’ya uzak olması ve nüfusun çoğunlukla Burdur’a bağlı olması nedeniyle, 1909 yılında halkın isteği ve zorunluluk nedeniyle Burdur’a bağlanmasına karar verilmiştir.
Hangi il hangi ilden ayrıldı?
O yıldan sonra otuz iki yıl boyunca il sayısında herhangi bir değişiklik olmadı. 1989 yılında Aksaray, Bayburt, Karaman ve Kırıkkale; 1990 yılında Batman ve Şırnak; 1991 yılında Bartın’da; 1992 yılında Ardahan ve Iğdır; 1995 yılında Yalova, Karabük ve Kilis; Osmaniye 1996 yılında il, Düzce ise 1999 yılında il olmuştur.
Isparta eskiden nereye bağlıydı?
Isparta, 1846 yılında fermanla kurulan Konya Vilayetinin Hamid Sancağı’nın merkezidir. O zamanki adı Hamidabad’dır.
Isparta Burdur arası ne kadar?
Isparta Burdur arası mesafe yaklaşık 28 km’dir. Kamil Koç ile Isparta Burdur arası yolculuğunuz yaklaşık 35 dakika 35 saat sürmektedir.
Burdur Yeşilova hangi Türk boyundandır?
Oleaster’dır. Yeşilova. Bazı yeni bulgular Hamit’in oğullarının bu klandan geldiğini gösteriyor.
Burdur denince akla ne gelir?
Burdur’un en ünlüsü: Sagalassos. 2- Burdur ceviz ezmesi. Ceviz ezmesi. … Salda Gölü 5- Burdur Şiş Burdur şiş yemeden Burdur’a gelemezsiniz! … Burdur Şiş 6- İnsuyu Mağarası Burdur-Antalya yolu üzerinde bulunan İnsuyu Mağarası, keşfedilen ilk mağaralardan biridir. … İnsuyu Mağarası 7 – Burdur Ulu Cami.
Burdur neyi meşhur?
Burdur’a seyahat ettiğinizde mutlaka denemeniz gereken yemekler şunlardır: Ceylan böreği, Burdur şaşlık, Testi kebabı, Çekilmiş et, Kömbe, Burdur pudingi, Ceviz ezmesi. Burdur’un en meşhur yemeklerinden biri olan Ceylan böreği Burdur için çok önemlidir.
Burdur’un kaç tane ilçesi var?
Yüzölçümü 7175 kilometrekare olan Burdur ilinin merkez ilçeye ek olarak 10 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler alfabetik olarak Ağlasun, Altınyayla, Bucak, Çavdır, Çeltikçi, Gölhisar, Karamanlı, Kemer, Tefenni ve Yeşilova olarak sıralanmıştır. İlde 15 belediye, 193 köy ve 127 mahalle bulunmaktadır.
Isparta Burdur ne zaman il oldu?
1923 yılında düşmanın ülkeden kovulmasının ardından kurulan yeni Türkiye Cumhuriyeti’nde Burdur il olarak yerini aldı.
Burdur yörükleri hangi boydan?
Harbendelu veya Harmandalı Yörükleri, Oğuz Türklerinin Avşar boyunun Şamlu koluna mensup bir boydur.
Burdur hangi mezheptendir?
Alevi Çepniler ağırlıklı olarak Ordu, Giresun, Balıkesir, Manisa, İzmir, Çanakkale, Burdur ve Gaziantep gibi illerde ikamet etmektedir.
Burdur hangi şehre bağlı?
Söğüt Dağları, Burdur-Afyon-Isparta il sınırında Burdur Gölü’nün kuzeybatısında yer alan ve Burdur merkez ilçesi, İlyas-Karakent-Cimbilli köyleri ile Yeşilova ilçesine bağlı Uylupınar ve Başmakçı köyleri ile çevrili bölgenin bir parçasıdır. En yüksek noktası 1919 m yükseklikteki Çataltepe’dir.
Burdur Yeşilova hangi Türk boyundandır?
Oleaster’dır. Yeşilova. Bazı yeni bulgular Hamit’in oğullarının bu klandan geldiğini gösteriyor.
Mehmet Akif Ersoy neden Burdur?
Damadı Ömer Rıza Doğrul’un aslen Burdurlu olması da Mehmet Akif’in Burdur’u seçmesinin nedenlerinden biri.
Burdur’un neyi meşhur?
Burdur’a seyahat ettiğinizde mutlaka denemeniz gereken yemekler şunlardır: Ceylan böreği, Burdur şaşlık, Testi kebabı, Çekilmiş et, Kömbe, Burdur pudingi, Ceviz ezmesi. Burdur’un en meşhur yemeklerinden biri olan Ceylan böreği Burdur için çok önemlidir.