Kaynaştırma eğitimine kim karar verir?
İlkokul ve ortaokulu tamamlayanlar, Danışma ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanacak Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu raporları dikkate alınarak, engel durumuna uygun özel okula veya kaynaştırma eğitimi alabilecekleri ortaokula yönlendirilir.
Kaynaştırma raporunu kim verir?
Dahil etme raporu; Atipik otizm tanısı almış, IQ puanı 60-90 arasında olan, dikkat eksikliği ve özel öğrenme güçlüğü çeken öğrencilere Milli Eğitim Bakanlığı Danışma Araştırma Merkezleri tarafından verilen belgedir. Bu belge; öğrencinin ilkokul yılları boyunca tüm sınıflarda başarılı olmasını sağlar.
Kaynaştırma öğrencisinden kim sorumludur?
Düzenli öğrencinin velileri ve gerekirse öğrencinin özel eğitim veya rehabilitasyon aldığı kurumların eğitmenleri ile iletişime geçilmelidir. Öğrencinin bireysel eğitim programı hazırlanmalıdır.
Kaynaştırma öğrencisi nasıl belirlenir?
Bir öğrencinin entegre öğrenci olup olmadığına, okulların bağlı olduğu danışma ve araştırma merkezlerinden (RAM) ve psikiyatrik muayenelerin yapıldığı hastanelerden alınan değerlendirme puanına göre karar veriliyor. Raporda, ağır zihinsel engelli kişilerin normal okullara gidemediği belirtiliyor.
Kaynaştırma öğrencisi destek eğitim almak zorunda mı?
Şöyle ki; Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ve 2017/28 sayılı Genelge (Kaynaştırma ve Bütünleştirme Yoluyla Eğitim Uygulamaları) gereğince, özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenciler ve özel yetenekli öğrenciler için okul ve kurumlarda eğitim destek alanı açılması zorunludur. Bu zorunluluk kanunen zorunludur.
BEP’i kim hazırlar?
BEP Geliştirme Birimi, okul müdürü veya görevlendireceği müdür yardımcısı başkanlığında; meslek danışmanı, öğrencinin sınıf öğretmeni, öğrencinin dersini veren branş öğretmenleri, öğrencinin velisi ve öğrenciden oluşur.
Kaynaştırma öğrencisine BEP hazırlamak zorunlu mu?
BEP’in hazırlanması ve uygulanması zorunludur.
Öğrenci hangi durumlarda RAM’a gönderilir?
Zeka testi sonucuna göre RAM tarafından gerekli işlemler başlatılır. Öğrencinin belirli bir öğrenme güçlüğü, otizm veya konuşma güçlüğü olduğundan şüpheleniliyorsa öğrenci öncelikle komiteye göre hastaneye sevk edilir. Hastaneye rapor ulaştıktan sonra öğrenci RAM’a sevk edilir.
Kaynaştırma raporu nereden bakılır?
E-Devlet Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu (Destek Eğitim Raporu), Sorgulama Sistemi. Kurumumuz tarafından hazırlanan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu (Destek Eğitim Raporu) e-devlet üzerinden erişime açılmıştır.
Bedensel yetersizlik için BEP hazırlanır mı?
Çocuğunuzun işitme engeli varsa, tüm ilkokul derslerine hazırlanmanız gerekebilir. Çocuğunuzun fiziksel bir engeli varsa ve bu durum onun hareket kabiliyetini ciddi şekilde kısıtlıyorsa, yalnızca beden eğitimi derslerinde Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (IEP) hazırlamanız gerekebilir.
Kaynaştırma eğitiminin önündeki engeller nelerdir?
Dik merdivenler, dar koridorlar, yetersiz aydınlatma, uygun olmayan tuvaletler, ulaşılması zor kantinler, sesi gereğinden fazla ileten duvarlar, yankılı yüksek tavanlar ve yüksekliği uygun şekilde ayarlanmamış beyaz tahtalar entegrasyonun önündeki engellerdir (Pivik, McComas, Laflamme, 2002).
Kaynaştırma kararı nasıl kaldırılır?
Eğitim değerlendirme ve tanısına göre “Akranlarıyla aynı sınıfta, aynı eğitime devam etmesi uygundur.” Kararı verilen öğrencinin kabul kararı, Özel Eğitim Değerlendirme Komisyonu’nun “Yönetici Raporu” ve İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Komisyonu’nun “Sınıflandırma Kararı” ile bozulur.
Kimler kaynaştırma öğrencisi olabilir?
Disleksi (15 soruda çocuklarda disleksi nedir?), uyum güçlüğü çeken çocuklar, otistik çocuklar (Otizm hakkında bilmeniz gereken her şey, belirtilerinden tedavisine), dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar gibi öğrenme güçlüğü çeken çocuklar kaynaştırma eğitimi alabilirler.
Kaynaştırma raporu kaç yıl geçerli?
RAM raporları genellikle her 1 yılda bir düzenlenir. Kişi çok özel bir durumdaysa, bu 6 ay, bazı durumlarda 2 yıl olarak düzenlenebilir. Ancak RAM raporlarının standart süresi 1 yıldır.
Özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler nasıl belirlenir?
Özel eğitim gereksinimi olan öğrenciler, bireysel özellikleri ve eğitimsel başarıları akranlarından beklenen seviyeden önemli ölçüde farklı olan öğrencilerdir. Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenci, eğitimsel değerlendirme ve teşhis süreciyle belirlenir.
Kaynaştırma eğitimi nasıl uygulanır?
Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenciler, eşit sayıda ve her akışta en fazla iki öğrenci olacak şekilde tam zamanlı kaynaştırma/entegrasyon sunan sınıflara yerleştirilir. Bu sınıflarda öğrenciler genel eğitim programını tamamlar.
TZK kararı nedir?
CEVAP: Engellilik türü ve derecesi ne olursa olsun, bu öğrenciler Tam Zamanlı Dahil Etme (FTC) kararı almışlarsa özel eğitim sınıflarına yerleştirilemezler.
Kaynaştırma öğrencisine BEP hazırlamak zorunlu mu?
BEP’in hazırlanması ve uygulanması zorunludur.
Kimler kaynaştırma eğitimi alabilir?
Disleksi (15 soruda çocuklarda disleksi nedir?), uyum güçlüğü çeken çocuklar, otistik çocuklar (Otizm hakkında bilmeniz gereken her şey, belirtilerinden tedavisine), dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar gibi öğrenme güçlüğü çeken çocuklar kaynaştırma eğitimi alabilirler.