Azatlı köleye ne denir?
Mevâliler, yarı kölelikten uzak, Arap olmayan Müslümanlar olarak tanımlanıyordu ve Müslüman olmalarına rağmen bir Arap patrona vergi ödemek zorundaydılar.
Azad edilmiş köleye ne denir?
Efendileri tarafından “Benden sonra özgür ol” veya “Benden sonra özgür olacaksın” denilen kölelere “yorgun köle” deniyordu (Akgündüz, 1995: 128-129).
Eski kölelere ne denir?
Başkasının malına ve mülküne sahip olan kişiye köle, memlük veya hizmetçi denir; köle sahibine ise efendi veya mevla denir. Eski çağlardan beri savaşta esir alınanlar, ağır suçlar işleyenler, borçlarını ödeyemeyenler ve korsanlar tarafından kaçırılanlar köle olarak kabul edilir ve köle pazarlarında satılırdı.
Osmanlı’da kölelere ne denirdi?
Türkçede kul olarak adlandırılan Osmanlı köle sınıfının bir üyesi yüksek statüye ulaşabilirdi. Hadım, hadım ve yeniçeri bir kölenin sahip olabileceği en iyi meslekler arasındaydı, ancak kadın köleler genellikle onlar tarafından denetlenirdi.
Müdebber ne demek?
Fıkıh terimi, bir kimsenin ölümünden sonra kölesini azat etmesi anlamına gelir.
Azatlı cariye ne demek?
Azat edilmiş köle, efendisi tarafından bedel ödeyerek veya bedel ödemeden serbest bırakılan köledir.
Mevali ne demek kısaca?
Mevlâ kelimesinin çoğuludur ve anlamı şudur: Bu anlamlardan uzaklaşılarak İslamiyet’in ilk dönemlerinden itibaren Arap kökenli Müslümanlara “hür”, Arap olmayan kökenli Müslümanlara ise “mevâlî” denilmiş ve bu kullanım yaygınlaşmıştır.
Kadin kölelere ne denir?
Geçmişte savaşlarda esir alınan veya herhangi bir şekilde satın alınan erkeklere köle, kadınlara ise cariye deniliyordu (Pakalın 1993: 259, 300). Köle ve cariyeler, hürriyetlerine kavuşamamış, bir başkasının hâkimiyeti ve kontrolü altında bulunan, parayla alınıp satılan kişilerdir (Sak 1992: 6).
Mevla kime denir?
Bu terim İslam hukukunda kölesini azat eden efendiyi, azat edilen köleyi ve Vela Anlaşması’nın taraflarından birini ifade etmek için kullanılır. Arap olmayan Müslüman halklar için kullanılan bir terimdir.
Eski Türkçede köle ne demek?
Bu kelimenin kökeni belirsizdir. 15. yüzyılın sonlarında Türkçe’de ortaya çıkan kelimenin kökeni bir gizemdir. Arapça ġulām “köle”, Farsça kole “piç” veya Türkçe kul olarak düşünülebilir. Öte yandan, Eski Türkçe/Türk-Türkçe kölük “yük hayvanı”.
Eski yunanca köle ne demek?
Yunancada dmoes kelimesi aslında köle kelimesi için kullanılırken, tercüme edilen metinde “hizmetçi” kelimesine gönderme yapıyor.
Vela bağı ne demek?
Bir serbest bırakma veya muvalat sözleşmesinden kaynaklanan yasal akrabalık ilişkisi. Arap olmayan Müslüman halklar için kullanılan bir terim.
Cariye ne demek?
Cariye veya halayik, savaşta esir alınan veya başka bir şekilde köleleştirilen ve her konuda efendisinin iradesine bağlı olan kadına denir.
Eski Türklerde köle nedir?
Kaynaklarda, Hunlarla başlayan eski Türkler tarafından köle kullanımından bahsedilmektedir. Han döneminde, bunlar büyük evlerde hizmetçi olarak çalıştırılan ev köleleri veya hizmetçilerdi. Toba’da, kölelerin bir kısmı üretim alanlarında, diğerleri ise büyük meralarda çoban olarak çalıştırılıyordu [6].
Osmanlı’da avrat pazarı ne demek?
Avret Pazarları [lb 1] (Osmanlı Türkçesi: پازار, romanize: Avret Pazarları) veya köle pazarı, 15. yüzyılın ortalarından 20. yüzyılın başlarına kadar faaliyet gösteren Osmanlı İmparatorluğu’ndaki (günümüz Türkiye’si) İstanbul’daki bir pazardı. Avret Pazarları [lb 1] (Osmanlı Türkçesi: پازار, romanize: Avret Pazarları) veya köle pazarı, 15. yüzyılın ortalarından 20. yüzyılın başlarına kadar faaliyet gösteren Osmanlı İmparatorluğu’ndaki (günümüz Türkiye’si) bir köle pazarıydı. İstanbul şehrinde bir kadın köle pazarıydı.
Mükateb köle ne demek?
Mukataba, sözlükte “yazmak” anlamına gelen ketb (kitabet) kökünden türemiş olup “uymak” anlamına gelir. Fıkıh terimi olarak, bir köle veya cariyenin, bir bedel karşılığında efendisiyle özgürlüğünü elde etmek için yaptığı anlaşmayı ifade eder.
Mevali diye kime denir?
4 “Mevâli” terimi, ilk İslami fetihlerden sonra kendi özgür iradeleriyle Müslüman olan Arap olmayan Müslümanlar için kullanılıyordu. Bunların çoğu Doğu’da İranlılar ve Türkler, Kuzey Afrika ve Endülüs’te Berberiler ve doğu Mısır’da Kıptilerdi.
Cariye kime denir?
Cariye veya halayik, savaşta esir alınan veya başka bir şekilde köleleştirilen ve her konuda efendilerinin iradesine bağlı olan kadınları ifade eder. Karavaş ismi ayrıca savaşta esir alınan kadınlar için de kullanılır.
Eski Türklerde köle nedir?
Kaynaklarda, Hunlarla başlayan eski Türkler tarafından köle kullanımından bahsedilmektedir. Han döneminde, bunlar büyük evlerde hizmetçi olarak çalıştırılan ev köleleri veya hizmetçilerdi. Toba’da, kölelerin bir kısmı üretim alanlarında, diğerleri ise büyük meralarda çoban olarak çalıştırılıyordu [6].