Bingöl’de hangi dil konuşuluyor?
Zazaca, Hint-Avrupa dil ailesinden bir dil olup çeşitli isimlerle anılmaktadır. Bingöl, Palu, Karakoçan, Genç, Solhan, Piran, Hani, Eğil, Hazro ve Lice gibi bölgelerde yaşayan Zazalar, konuştukları dile “Kırdki” adını vermekte ve kendilerine de “Kırd” demektedirler.
Bingöl Kürt mü Alevi mi?
Bingöl Alevilerinin bir kısmı Kurmanc, bir kısmı Dimili (Kird/Zaza). Yayladere, Kiğı ve Yedisu ilçelerinde Kurman Alevileri çoğunluktadır.
Kürtçe ve Zazaca aynı mı?
Zazaların büyük çoğunluğunun kendilerini ve dillerini Kürtçeden ayrı olarak Zaza ve Zazaki olarak tanımlamasına ve Zazacanın Kürtçeden ayrı bir dil olarak bilimsel olarak tanınmasına rağmen, HDP Zazaları Kürt halkının bir parçası olarak kabul etmiş, Zazacayı da Kürtçenin bir lehçesi olarak değerlendirmiştir.
Bingöl Zaza mı?
Öğrendiğimiz kadarıyla Bingöl halkının %80-85’i Zaza… Kürtçe konuşan %15-20 var… Ancak çoğunluğu Kürt kökenli değil…
Bingöl’ün yüzde kaçı Kürt?
Nüfusa göre etnik yapı: %67,7 – Zazalar. %31,3 – Kürtler.
Bingöl Kürtçe ismi nedir?
Bingöl (eski adı: Çapakçur, Zazaki: Çolik/Çolig, Kürtçe: Çewlîg, Ermenice: փրրրւրրրրրրאריייייייייקי) Bingöl ilinin merkezi olan şehirdir.
Bingöl mezhebi nedir?
Etnik aidiyet vurgusu, diğer toplumlara kıyasla ağırlıklı olarak Zaza olan Bingöl halkı arasında daha zayıftır. Nüfusun neredeyse tamamı Müslümandır, ancak mezhep ağırlıklı olarak Sünnilerden (Şafiiler)9 ve kısmen Alevilerden oluşmaktadır.
En çok Alevi hangi ilde?
Türkiye’deki Alevi nüfusunun üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın Damal ve Zile şehirleri ile Orta ve Doğu Anadolu’da Erzincan, Sivas ve Malatya’dır. Tunceli illeri gelmektedir.
Zaza Türk mü?
Zazalar yaklaşık 2-3 milyonluk bir nüfusa sahiptir; Kürtler ve Araplardan sonra, Türkler sayısal olarak Türkiye’deki dördüncü büyük etnik gruptur. Çoğunluk: Zazaki. Türk.
Zazalar Ermeni mi?
Çeşitli tahminlere göre Zazalar, işgal altındaki Batı Ermenistan nüfusunun %15-20’sini oluşturan Arevi Alevi toplumunun yalnızca bir kısmını oluştururken, geri kalan kesim çoğunlukla Türklerden, Kürtlerden ve Ermeni kökenli vatandaşlardan oluşmaktadır.
Zazaca babaya ne denir?
DurumlarTürkçeZazaTatçaBaba (y)pipiyeBaba (b)perpiyeAnne (y)ma/maemayeAnne (b)mar?
Zazaca seni seviyorum ne?
ez zu ra hes kena. Zazacada “Seni seviyorum” anlamına gelir.
En çok Zaza hangi ildedir?
En sık yaşadıkları iller Elazığ, Tunceli ve Bingöl’dür. Bu üç ilin dışında azınlık olarak yaşadıkları bölgeler de vardır. Örneğin Sivas’ın doğusundaki ilçelerde Zaza nüfusuna rastlamak mümkündür. Ayrıca Tokat Almus ilçesinde de bazı Zazalar yaşamaktadır.
Bingöl Yedisu Türk mü?
Yedisu (Kürtçe: Çêrme, Ermenice: ԉրրրִ֥, romanize: Cherme), Türkiye’nin Bingöl ilindeki Yedisu İlçesi’nin bir kasabası ve merkezidir. Kasaba, 2021’de nüfusu 1.468 olan Çarekan ve Şadiyan aşiretlerinden Kürtler tarafından doldurulmuştur. Yedisu (Kürtçe: Çêrme, Ermenice: ԉրրրִ֥, romanize: Cherme), Türkiye’nin Bingöl ilindeki Yedisu İlçesi’nin bir kasabası ve merkezidir. Kasaba, 2021’de nüfusu 1.468 olan Çarekan ve Şadiyan aşiretlerinden Kürtler tarafından doldurulmuştur.
Bingöl hangi ilden ayrıldı?
Cumhuriyetin ilanından sonra Bingöl, 1926 yılında Elazığ, 1929 yılında Muş illerine bağlanmış, 1936 yılında ise il olmuştur.
Bingöl kokeni nedir?
1945 yılında Bingol ismi verilmiştir. Bingol ismini aynı isimli dağdan almıştır. Dağ ismini üzerinde bulunan yüzlerce, belki de binlerce farklı büyüklükteki buzul göllerinden almıştır. Böylece zirvesi dumanlı, zirvesi süt beyazı olan karla kaplı dağdaki buzul gölleri bir kasaba ve şehrin ismi olmuş ve bağrında ebedileşmiştir.
Bingöl’de Türk var mı?
Türkler, Bingöl ilindeki ikinci büyük etnik gruptur. İl nüfusunun yaklaşık %30’u Türk kökenlidir. Zazalar da Bingöl ilinde önemli bir azınlık grubudur. İl nüfusunun yaklaşık %10’u Zaza kökenlidir.
Çolig ne demek?
“ÇEVLİK” kelimesi günlük dilde “ÇOLİG” olarak varlığını sürdürmektedir. Günümüzde birçok kişi Bingöl ismine ek olarak “Çolig” ismini de kullanmaktadır. Bu isim özellikle kırsal kesimlerde şehir merkezini ifade etmek için kullanılır.
Bingöl neyi ile ünlü?
Bingöl, yemek kültürü açısından ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden biridir. Bingöl’ün kızarmış eti, dut pekmezi, balı ve cevizinin ünü ülke dışına da yayılmıştır. Bingöl’ün diğer ünlü yerel yemekleri arasında emmenagog, ayran çorbası, mastuva, sorina pel, tutmaç çorbası ve keldoş yer almaktadır.