Anahtar Türkçe kökenli mi?
9- Anahtar: Bu kelimenin kökü Yunanca “anihto” (açmak) fiilidir. “Anihtiri” “açmaya yarayan” anlamına gelir; yani “anahtar”… Yunanca kökenli kelimeler aslında dilimize Anadolu’da konuşulan Yunancadan (sanırım “konuşulan” demek daha doğru olur) girmiştir.
Kilidin anlamı ne?
Kilit; İstenmeyen kişilerin oda kapıları ve dolap kapakları gibi değerli eşyaları açmasını önlemek için kullanılır. Anahtar gibi fiziksel bir nesne veya şifre gibi çeşitli güvenlik kombinasyonları kullanılarak açılabilen mekanik veya elektronik bir cihazdır.
Şifre Türkçe mi?
Arapça sıfır (sıfır) صفر (sifr) kelimesinden gelen “şifre” kelimesi, Orta Çağ’da Arap sayı sisteminin bir parçası olarak Avrupa’ya yayılmıştır.
Kapı Türkçe kökenli mi?
Kelimenin Eski Oğuz Türkçesi metinlerinde ve daha sonraki dönemlerde yazılan metinlerde temel anlamı “kapı” olmakla birlikte “gelir, geçim, servet veya bilgi vb.” anlamlarına da geldiği görülmektedir. Öznenin sağladığı yer, kaynak veya olanağın “özne” olarak metaforlaştırılmasıyla anlam yelpazesinin genişlediği görülmektedir.
Kilit kelimesinin kökü nedir?
Kilit – Nisanyan Sözlük. Farsça kilīd veya kelīd کلید “anahtar” kelimesinden bir ödünç kelimedir. Bu kelime, aynı anlama gelen eski Yunanca kleïs,kleid- κλεïς, κλειδ- kelimelerinden bir ödünç kelimedir. Bu kelimenin adı, eski Yunanca kleíō κλείω “kapatmak, kilitlemek, örtmek” fiilinden türemiştir.
Limon Türkçe kökenli mi?
Etimoloji. Türkçedeki limon kelimesi, Arapça ve Farsçada aynı anlama gelen līmūn veya līmōn (ليمون) kelimesinden türetilmiştir. Arapça kelime, aynı anlama gelen Sanskritçe nimbū (निम्बू) kelimesinden türemiştir.
Kilit açılımı ne demek?
Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak: “Kripto para projelerinde, daha önce belirli bir süre kilitli kalmış kripto paraların, dönem sonunda getiri elde etmek amacıyla serbest bırakılıp açılması, yani kilidin açılması sıkça karşılaşılan bir durum.”
Anahtar kilit ne anlama gelir?
Kilit-anahtar ilişkisi, çevrelerinde birbirine uyan iki veya daha fazla karmaşık yapının belirli bir biyolojik işlevi yerine getireceği fikrine dayanan bir ilkedir. 1894’te Emil Fischer tarafından enzimlerin ve substratların benzersiz bağlarını göstermek için bir teori olarak tanımlanmıştır.
Kilit karşılığı nedir?
Elektrikli kilitler, erişim kontrol sistemlerinde kullanılan ürünlerdir. Elektrikli kilitler, şifre veya kart okuyucu gibi bir cihazla kontrol edilir ve kilit bu cihazlar aracılığıyla açılıp kapatılabilir.
Ispanak hangi dilden gelir?
Ispanağın kökeninin yaklaşık 2.000 yıl önce antik Pers’te olduğuna inanılıyor, buradan 647’de “Pers sebzesi” olarak Hindistan’a ve ardından Nepal üzerinden antik Çin’e getirildi. MS 827’de Araplar ıspanağı Sicilya’ya getirdi. Ispanağın kökeni yaklaşık 2. yüzyıla kadar uzanıyor.
Engin Türkçe mi?
Engin, Eski Türkçe kökenli bir ad-soyaddır (anlamı: açık deniz, çok geniş, iyi, güzel, temiz, sağlam). Hem erkeklere hem de kadınlara verilen bir isimdir.
Maço hangi dilde?
“Macho” kelimesi Türkçe’ye özgü gibi görünse de dilimize İngilizce’den girmiştir. Macho; “İspanyol erkeği gibi”, “tiran” kelimesinden gelir, İngilizce kelime İspanyolca “macho” “adam” kelimesinden ödünç alınmış olsa da kelimenin asıl kökeni Latince’dir.
Pencere Türkçe mi?
Pencere – Nisanyan Sözlüğü. Aynı anlamına gelen Farsça pancare kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime Farsça bādgīra veya bādcīre بادگیره “hava deliği” kelimesinden türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu kelime Farsça bād “rüzgar, esinti” ve Farsça gīr “tutmak” kelimelerinin +a son ekiyle birleşmesiyle oluşmuştur.
Kaldırım Türkçe mi?
Kökeni. Türkçe’deki “kaldırmak” fiilinden türemiştir.
Anahtar Türkçe mi?
Türkçeye Yunanca aniχtēri/ανοιχτήρι (anahtar) kelimesinden geçen kelimenin kökeni, Antik Yunanca anoígō/ανοίγω (açmak) kelimesidir.
Anahtar kelime hangi dilde?
Yunanca aniχtḗrion ανοιχτήριον “açıcı, açıcı” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, aynı anlama gelen ve +ion son ekiyle gelen eski Yunanca anoíktḗr ανοίκτήρ kelimesinden türemiştir. Bu kelime, eski Yunanca anoígō ανοίγω “açmak” fiilinden türemiştir.
Efendi anahtar kelimeleri hangi dilden geçmiştir?
“Efendi” kelimesi iyi örneklerden biridir. Bu kelime Yunanca kökenlidir. Anadolu Selçuklu döneminde Bizans Yunancasından Türk Türkçesine geçmiştir.
Lahana anahtar hangi dilden gelir?
Türkçeye Yunancadan geçen sözcüklere örnek olarak; çipura, kefal, ahtapot, kefal, levrek, midye vb. deniz hayvanlarından; fasulye, fındık, kiraz, lahana, limon, maydanoz, papatya vb. bitkilerden; akademi, akrobat, alerji, Anadolu, anahtar, aroma, ızgara, kilise, lamba, liman, stadyum vb. genel sözcükleri verebiliriz.
Temel anahtar hangi dilden geçmiştir?
Yunanca/Yunancadan Türkçeye çevrilen kelimelerin çoğu yabancılık hissi vermiyor. Windlass, key ve ledger temel Yunanca kelimelerdir.